Ce este un IP static?

O adresă IP statică este o adresă IP care a fost configurată manual pentru un dispozitiv, față de una care a fost atribuită printr-un server DHCP . Se numește statică deoarece nu se schimbă. Este exact opusul unei adrese IP dinamice , care se schimba.

Ce este un IP static?

IP Routabil este ip-ul unui calculator conectat direct la internet. De ex. abonatii Cablelink au asa ceva, la fel si cei Astral, pt ca din modem iti intra direct in calculator netul. Mai sunt si altii bineinteles. Cei din retelele de cartier nu au asa ceva. Serverul retelei, in care intra netul, are IP routabil. Restul au IP de retea, de forma 192.168.0.x sa zicem... Ei ies pe net prin server, nu direct, si pe net apar ca avand ip-ul serverului.

Deosebirile nu par a fi asa mari, in fond tot iesi pe net pana la urma, dar conteaza in alte domenii. Cel cu ip neroutabil (aia din retele) nu pot face un server de CS (sa zicem) pe care sa intre altii in afara retelei. Pentru ca eu cand m-as conecta, m-as conecta la ip-ul serverului, dar nu pe el ruleaza serverul, ci pe un calculator din retea... Cei cu IP neroutabil nu pot intra activi pe huburi, doar pasivi, si aici sunt probleme pt ca legaturile pasiv-pasiv nu sunt posibile in sistemul Direct Connect. Nu poti face un server FTP pe calculatorul tau, de ex. Si in general facand parte dintr-o retea ai lag mai mare la orice, pt ca trebuie sa treaca semnalul si prin server inainte sa iasa pe net. Ca sa nu mai zic ca daca unul dintr-o astfel de retea ia ban pe un server sau pe un hub, toti din retea sunt banati pt ca toti intra cu acelasi IP.

Anumite chestii se pot corecta prin forward de porturi, dar trebuie sa stiti ce sa cereti adminului retelei si sa vrea si ala sa va faca setarile. Si se poate cumpara o clasa de IP-uri de la RNC (reteaua nationala de calculatoare parca). De exemplu daca e o retea de 200 de calculatoare, sa zicem, se cumpara o clasa de 255 de IP-uri, fiecarui calculator i se da unul, si desi in continuare ies prin server pe net, fiecare are insa IP routabil. O clasa nu e foarte scumpa daca se imparte la toti utilizatorii retelei, si merita investitia.

O adresă statică de IP poate fi utilă pentru:

  • Un server web 
  • Server de gaming
  • Torrente magnet de la distanță
  • Jocuri

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow