Regina Elisabeta a II-a a murit

Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, a murit la Balmoral, la vârsta de 96 de ani, după ce a domnit 70 de ani.

Regina Elisabeta a II-a a murit

Ea a murit liniștită joi după-amiază la moșia ei din Scoția, unde și-a petrecut o mare parte a verii.

Regina a ajuns pe tron ​​în 1952 și a asistat la schimbări sociale enorme.

Fiul ei, regele Charles al III-lea, a spus că moartea iubitei sale mame a fost un „moment de mare tristețe” pentru el și familia sa și că pierderea ei va fi „profund simțită” în întreaga lume.

El a spus: „Plângem profund trecerea în neființă a unui suveran prețuit și a unei mame mult iubite.

„Știu că pierderea ei va fi resimțită profund în toată țara, tărâmurile și Commonwealth-ul, precum și de nenumărați oameni din întreaga lume”.

În perioada următoare, el a spus că el și familia sa vor fi „mângâiați și susținuți de cunoștințele noastre despre respectul și afecțiunea profundă în care regina a fost atât de larg cuprinsă”.

Regele și soția sa, Camilla, acum Regina Consort, se vor întoarce vineri la Londra, a anunțat Palatul Buckingham.

Familia regală senior s-a adunat la Balmoral după ce medicii Reginei au devenit îngrijorați de sănătatea ei mai devreme în cursul zilei.

Toți copiii Reginei au călătorit la Balmoral, lângă Aberdeen, după ce medicii au pus-o pe Regina sub supraveghere medicală.

Acolo s-au adunat și nepotul ei și acum moștenitor la tron, Prințul William, și fratele său, Prințul Harry.

Prim-ministrul Liz Truss, care a fost numit de regina marți, a declarat că monarhul este piatra pe care a fost construită Marea Britanie modernă, care „ne-a oferit stabilitatea și puterea de care aveam nevoie”.

Vorbind despre noul Rege, ea a spus: „Îi oferim loialitatea și devotamentul nostru, așa cum mama lui a devotat atât de mult, atâtor, atât de mult timp.

„Și odată cu trecerea celei de-a doua epoci elisabetane, deschidem o nouă eră în istoria magnifică a marii noastre țări, exact așa cum și-ar fi dorit Majestatea Sa, rostind cuvintele „Dumnezeu să-l salveze pe regele”.

Mandatul reginei Elisabeta a II-a ca șef de stat a cuprins austeritatea postbelică, tranziția de la imperiu la Commonwealth, sfârșitul Războiului Rece și intrarea Regatului Unit în – și retragerea din – Uniunea Europeană.

Domnia ei a cuprins 15 prim-miniștri, începând cu Winston Churchill, născut în 1874, și inclusiv pe doamna Truss, născută 101 ani mai târziu, în 1975.

Ea a ținut audiențe săptămânale cu prim-ministrul ei pe tot parcursul domniei sale.

La Palatul Buckingham din Londra, mulțimile care așteptau actualizări despre starea reginei au început să plângă când au aflat de moartea ei.

Steagul Uniunii aflat în vârful palatului a fost coborât în ​​berb la ora 18:30 BST și un anunț oficial care anunța decesul a fost postat afară.

La moartea Reginei, Prințul William și soția sa, Catherine, au devenit Ducele și Ducesa de Cambridge și Cornwall.

Regina s-a născut Elizabeth Alexandra Mary Windsor, în Mayfair, Londra, la 21 aprilie 1926.

Puțini ar fi putut prevedea că va deveni monarh, dar în decembrie 1936 unchiul ei, Edward al VIII-lea, a abdicat de la tron ​​pentru a se căsători cu americanul de două ori divorțat, Wallis Simpson.

Tatăl Elisabetei a devenit regele George al VI-lea și, la vârsta de 10 ani, Lilibet, așa cum era cunoscută în familie, a devenit moștenitoarea tronului.

În trei ani, Marea Britanie a fost în război cu Germania nazistă. Elizabeth și sora ei mai mică, Prințesa Margaret, au petrecut o mare parte din timpul războiului la Castelul Windsor, după ce părinții lor au respins sugestiile ca să fie evacuați în Canada.

După ce a împlinit 18 ani, Elizabeth a petrecut cinci luni la Serviciul Teritorial Auxiliar și a învățat abilități de bază de mecanică a motoarelor și de conducere. „Am început să înțeleg spiritul de corp care înflorește în fața adversității”, și-a amintit ea mai târziu.

În timpul războiului, ea a făcut schimb de scrisori cu vărul ei al treilea, Filip, Prințul Greciei, care slujea în Marina Regală. Romantismul lor a înflorit și cuplul s-a căsătorit la Westminster Abbey pe 20 noiembrie 1947, prințul luând titlul de Duce de Edinburgh.

Mai târziu, ea l-a descris drept „puterea și șederea mea” prin 74 de ani de căsnicie, înainte de moartea lui în 2021, la vârsta de 99 de ani.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow